tiistai 1. lokakuuta 2013

Ester Elviran neliö



Mummi teki ilmeisesti 60-luvulla näistä neliöistä torkkupeiton, jonka paikka heillä oli tumman ruskean jakkaran päällä. Jossain vaiheessa peitto kulkeutui lapsuuden kotiin ja muistan kietoutuneeni usein sen lämpöön. Kesäkuussa pelastin sen äitini aarteista monien lankakerien keskeltä. 

Neliöiden rakenne oli pitkään arvoitus kunnes löytyi kuva kohopylväästä. Muutaman kokeilun jälkeen onnistuin saamaan valmiiksi täysin samanlaisen kappaleen. Lukuisat kiitokset ovat lähteneet yläkertaan peiton löytymisestä, innoittavasta mallista ja Ester Elviran käden jäljestä - nyt olisi paljon kysyttävää. 

Meneillä on tilkkupeiton ohella samalla tekniikalla toteutettu ontelokudematto, lakanan välipitsi ja keittiötekstiili Novitan Hanko-langasta. Tilkkuja on valmiina 150, valmiiseen tarvitaan 221.



Neliön koko on riippuvainen käytetystä langasta, koukusta ja muista käsialaan vaikuttavista tekijöistä.Harjoitteluneliön jälkeen kannattaa tehdä mallitilkku, joka toimii ohjeena tuleville.


Käytän omassa työssäni Pirtin Kehräämön paksumpaa lankaa, muita saman vahvuisia lankoja ja koukkua 3 ½.Huomasin pian, että onnistuakseen sekä ketjusilmukka- että ensimmäinen pylväskerros on syytä tehdä muuta osaa selkeästi tiukemmin


Silmukkalajit  ketju-, pylväs- ja kohopylväs. 

Kohopylväs: virkkaa pylväs edellisen krs:n pylvään varren ympäri etukautta. Novitan ohje
kohopylvään tekniikasta.

OHJE
  1. Virkkaa 36 kjs.
  2. Virkkaa * 1 p kuudenteen ketjusilmukkaan (koukussa olevaa ei lasketa mukaan), 1 kjs *. Toista *-* kerroksen loppuun = 16 p.
  3. Virkkaa 3 kjs kerroksen alkuun, * virkkaa 1 kohopylväs 1. pylvään ympäri (=langankierto koukulle, työnnä koukku pylvään alakautta ja virkkaa kuten normaalipylväs), 1 kjs, 1p seuraavaan pylvääseen normaalisti *. Toista *-* kerroksen loppuun, viimeinen pylväs virkataan ketjusilmukkakaareen.
  4. Virkkaa 3 kjs kerroksen alkuun, * 1p seuraavaan pylvääseen normaalisti, 1 kjs, 1 kohopylväs seuraavan pylvään ympäri, 1 kjs *. Toista *-* kerroksen loppuun, viimeinen pylväs virkataan ketjusilmukkakaareen.

Toista kerroksia 3 ja 4 vielä 7 kertaa = 16 pylväskerrosta. Katkaise ja päättele lanka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti